10 jaar geleden. Inspelen op trends beloond

13-06-2018

Even een relaxmomentje thuis: het rijk alleen. En dan heerlijk op het terras of het balkon op de tablet naar Netflix kijken. Op het tijdstip dat het je uitkomt en op de gewenste plek naar je favoriete serie kijken. Juist dat gemak kan de gedachten in gang zetten over wat er in 10 jaar tijd is veranderd. 

Nu kan dus iedereen op tablet, laptop of smartphone naar iedere serie en film kijken, vanaf elke plek en op elk moment. Via Whatsapp kun je met de smartphone met iedereen over de hele wereld communiceren. Ongelooflijk wat is er in 10 jaar tijd is veranderd. Twitter en Facebook waren 10 jaar geleden nog marginaal en Whatsapp bestond toen nog niet eens. Muziek en video’s streamen gebeurde niet massaal.

Parkeerapp

10 jaar geleden was er nog geen app waarmee je een parkeerplaats kon vinden. Ook het gegeven dat inmiddels miljoenen en miljoenen mensen vanuit de luie stoel winkelen, was toen nog ver weg. Deze ontwikkeling heeft nogal wat impact gehad. Zo zat V&D bijvoorbeeld in iedere stad. En nu bestaat het bedrijf niet meer. Toen leek de zelfrijdende auto nog science fiction. Maar doordat auto’s nu al zoveel techniek en sensoren bevatten, is de zelfrijdende auto heel dichtbij. 

Duurzame energie was nog niet doorgebroken. Nu groeit het aantal windmolens rap en zie je overal op de daken zonnepanelen. En dat is nog maar kleine greep uit de technologische ontwikkelingen die ons leven toch flink wat makkelijker en aangenamer hebben gemaakt de afgelopen 10 jaar.

Nieuwe kansen herkennen

Diezelfde technologische ontwikkelingen betekenden ook dat beleggers wel moesten schakelen in de afgelopen jaren! 10 jaar geleden waren Koninklijke Olie, Unilever en ABN Amro vaak nog de hoeksteen van veel beleggingsportefeuilles. Terwijl op dat moment allerlei innovaties en nieuwe bedrijfsconcepten al hun schaduw vooruitwierpen. Beleggers die hebben aangehaakt en toen belegden in onder meer Facebook, Google of Amazon zijn daar gigantisch voor beloond. Want deze bedrijven behoren nu qua beurswaarde tot de 5 grootste bedrijven ter wereld. Nieuwe kansen herkennen en pakken, dat is misschien wel de kern van beleggen.

Nog veel sneller

En dan te bedenken dat het alleen maar sneller lijkt te gaan. Kenners verwachten dat de technologische revolutie de komende 10 jaar nog verder zal versnellen. Dat belooft dus nog wat!


Robert Schuckink Kool, Innovation Asset Management