CEO Amazon.com succesvolle lefgozer

17-01-2018
CEO Amazon Jeff Bezos

Als je je in de levensloop van ceo’s van succesvolle technologiebedrijven verdiept, vallen vaak een aantal dingen op. Je ziet bij hen in de eerste plaats vaak een enorme gedrevenheid. Neem bijvoorbeeld Jeff Bezos, oprichter van het grootste online shoppingbedrijf ter wereld: Amazon. Bezos startte het Amerikaanse bedrijf in 1994 als een online boekenwinkel.

Nu is hij ceo van een van de grootste en meest innovatieve bedrijven ter wereld. Een bedrijf dat steeds meer verschillende markten betreedt. Met een beurswaarde van circa $573 miljard. Bovendien is Bezos nu de rijkste mens op aarde. Hij is natuurlijk niet voor niets op die positie terecht gekomen. Bezos heeft eigenschappen die je wel vaker ziet bij ceo’s van succesvolle technologiebedrijven. Zoals die enorme gedrevenheid die ik al noemde. En vaak ook een ongebreidelde nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen. En dat zit er doorgaans al vroeg in ook.

Infinity Cube

Zo was Bezos bijvoorbeeld als 12-jarige gefascineerd door een soort magische kubus met spiegels, de Infinity Cube. Te duur om te kopen toen. Toen bouwde hij het maar zelf. Juist dat zie je vaker bij ceo’s die zelf een technologiebedrijf hebben opgericht: dingen zelf bouwen, een enorme drang tot zaken onderzoeken. En dat zie je bij Bezos ook terug in de manier waarop hij zijn bedrijf leidt. Bezos is echt de aanvoerder bij Amazon. Iemand die de druk erop houdt. Hij zorgt ervoor dat het bedrijf telkens investeert in nieuwe technologie. Je hoort ook dat hij als topman erg eigenzinnig is. En nogal eens zijn eigen zin doordrukt.

Een mooi voorbeeld daarvan is vind ik de hostingdienst Amazon Web Services, AWS. Cloud computing dus. Opslag elders dan op het eigen netwerk. Binnen Amazon kreeg Bezos de handen er niet voor op elkaar. Maar Bezos drukte zijn zin dus door. Hij signaleerde dat door de toename van internetdata steeds meer particulieren en bedrijven behoefte aan cloud computing zouden krijgen. Nu heeft AWS, opgericht in 2006, 40% markt van de cloud computing-markt in handen. En is de omzet van AWS al meer dan $12 miljard! Bovendien is AWS een enorme winstmaker voor Amazon. Goed gezien dus door Bezos, lijkt me zo.

Nieuwe markten en producten

Leuk aan Bezos vind ik ook dat hij geen moeite heeft om agressief te investeren in nieuwe markten en nieuwe producten. Zoals de Netflix-concurrent Amazon Prime Video. Of neem zijn aankoop voor bijna $14 miljard van het Amerikaanse gezonde voedingsbedrijf Whole Foods, dat een keten van winkels heeft. Niemand had die stap verwacht. Ik was ook verrast, moet ik eerlijk bekennen. Maar toen het nieuws naar buiten kwam, zagen analisten dat als hij de klantdata van Whole Foods combineert met nieuwe methoden van thuisbezorging van dagelijkse boodschappen hij misschien wel eens goud in handen heeft.

Fire Phone

Natuurlijk lukt niet alles, dat hoort bij ondernemen. Zo is de in 2014 geïntroduceerde smartphone van Amazon, de Fire Phone, ronduit mislukt. Maar sterk aan Bezos vind ik dat de mislukkingen zijn lef niet aantasten. Zo is hij met dochterbedrijf Blue Origin bijvoorbeeld actief in de bouw van raketmotoren voor derden. En de komende jaren gaat Blue Origin ruimtevluchten voor ‘ruimtetoeristen’ aanbieden! Dat doen niet veel ondernemers hem na. Ja, Elon Musk. Ook zo’n uitzonderlijk gedreven ondernemer.

Een ander mooi voorbeeld van Bezos’ lef vind ik de testen die Amazon uitvoert met de bezorging van online gekochte goederen door drones. Het klinkt als science fiction. Maar dat leken robots in distributiepakhuizen een aantal jaar geleden ook. En daar is onder aanvoering van Bezos fors ingeïnvesteerd door Amazon. Met als resultaat dat er nu duizenden van die robots aan het werk zijn in de distributiepakhuizen van Amazon. Inmiddels dus geen science fiction meer. Maar realiteit. Door die robots slaagt Amazon de online gekochte goederen tijdig te leveren. Bezos is bovendien, zoals ik al zei, niet bang om geheel nieuwe markten aan te boren. Daar zullen we de komende jaren nog wel staaltjes van zien.

1492

Een van de projecten waar Bezos nu aan werkt, heet intern bij Amazon 1492. Genoemd naar het jaar dat Columbus Amerika ontdekte. Veel details zijn er nog niet bekend over het project. Maar het schijnt groot te zijn en te gaan om hervorming van de gezondheidszorg. Een combinatie van medische hulp met medische apparaten en Internet of Things-toepassingen. En bezorging van medicijnen aan huis. Ik ben heel benieuwd. Of lefgozer Bezos zijn bedrijf weer naar een nieuwe markt weet te leiden. En zo weer groter en winstgevender maakt!

Robert Schuckink Kool