Stelt u zich eens voor: een ziekenhuis vol met artsen en medische specialisten. Maar de patiënten zijn er niet. Die zijn gewoon thuis! In de VS bestaan dergelijke ziekenhuizen al. In Nederland gaan ze ook komen. En het mooie is: de kwaliteit van de zorg wordt beter en het kost veel minder. De kern van dit nieuwe concept: medische apparaten en data.

Het Mercy Virtual Care Center in Amerika is zo’n ziekenhuis. Het heeft geen wachtkamers en ziekenhuisbedden. Maar er zijn wel driehonderd medische professionals die voor een computerscherm zitten, zij waken over de zorg voor patiënten. Doorgaans patiënten met complexe chronische aandoeningen. Door de datastroom van de – vaak draagbare – medische apparaten van de patiënten komt er een schat aan gegevens binnen voor de behandelaars.

Elektronische pillendoos

De draagbare insulinepomp, bloedglucosemeter en pacemaker zenden data naar artsen en verpleegkundigen. Zodat die precies weten hoe de bloedsuikerwaarden of het hartritme ervoor staat. Maar niet alleen diabetes- en hartpatiënten kunnen zo gezonder en prettiger leven, terwijl ze veel minder vaak in het ziekenhuis zijn. Ook voor andere aandoeningen is dit een uitkomst. Bovendien wordt het medische plaatje op afstand steeds vollediger. Zo zijn er elektronische pillendoosjes die als de patiënt een pil overslaat een berichtje sturen naar de verpleegkundige. Het elektronische polsbandje verzamelt gegevens over je activiteit. Slimme weegschalen houden je gewicht bij en pleisters met een sensor meten je bloeddruk. En alles wordt via het net verzonden. Als de arts of verpleegkundige op grond van de binnenkomende gegevens het nodig vindt, wordt er actie ondernomen. Patiënten kunnen ook zelf dag en nacht via een internetportaal vragen stellen aan een arts of verpleegkundige.

Geweldige resultaten

Het ziekenhuis in de VS heeft tot geweldige resultaten geleid. Onder meer lagere sterftecijfers bij de patiënten, eerdere opsporing van ziekten en miljoenen dollars aan besparingen! En dat is wat we nodig hebben. Ook in Nederland. Want de zorgkosten rijzen de pan uit. Onder meer door vergrijzing en meer patiënten met chronische ziekten. Bovendien is er te weinig personeel. De oplossing is er. Medische technologie zorgt voor dat tweesnijdend zwaard: de kwaliteit van de zorg gaat omhoog en de kosten worden beteugeld. En de innovaties van medische technologiebedrijven gaan gewoon door. Waardoor er steeds meer slimme oplossingen komen voor de snel veranderende zorgmarkt. 

Ook virtuele ziekenhuizen in Nederland

In Nederland zullen de komende jaren naar verwachting drie van die ziekenhuizen nieuwe stijl komen. Rijnstate in Arnhem zou wel eens de eerste kunnen worden. Weer een nieuwe stap in toenemende efficiency én verbetering van onze zorg. Met medische technologie.
 

Robert Schuckink Kool, Innovation Asset Management