Willem Vermeend, voormalig staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is een kenner van technologie. Hij reist de hele wereld over om met eigen ogen de laatste gevolgen van de technologische revolutie te aanschouwen. En terwijl hij er bovenop zit, is toch ook hij verrast door de ontwikkelingen bij robotica.

"Ik had niet gedacht dat de toch al forse groei van robotica nog zou versnellen’’, zegt Vermeend. ‘’Dat komt omdat de computerchips voortdurend beter worden. Robots worden daardoor technologisch steeds beter en daarmee economisch waardevoller. In beeld- en spraakherkenning en in de interactie met andere robots en mensen is er enorme vooruitgang. Mede omdat robots nu vaak zelflerend zijn."

Spectaculaire stijging industriële robots
‘’In de industrie neemt het aantal robots spectaculair toe’’, zegt Vermeend. ‘Eerst zag je alleen productierobots bij grotere bedrijven. Maar nu die robots steeds goedkoper en beter worden ook meer en meer bij kleinere bedrijven. Overigens zie je bij automaker Nedcar in Nederland dat productierobots dat bedrijf hebben gered. Zonder robots was dat bedrijf eruit geconcurreerd door de lagelonenlanden. Maar nu bloeit en groeit Nedcar, waardoor er de laatste jaren veel werknemers zijn aangenomen. Robots kunnen dus ook juist voor extra werkgelegenheid zorgen.’’

Landbouwrobots
Ook in de landbouw zie je steeds meer robots, weet Vermeend. ‘’Dat gaat om zaai- en oogstrobots. In combinatie met drones die de landbouwgrond precies in kaart brengen."

Doorbraak zorgrobots
"Daarnaast is de doorbraak van de zorgrobot aanstaande. Ik was onlangs in Japan en daar zie je robots massaal in verpleegtehuizen. Zij doen het harde werk, zoals mensen in en uit bed helpen. Ook worden daar enorme successen geboekt met robots die dementerenden op een aangename manier bezighouden.’’