Opvallende, leuke en hoopgevende innovaties in roboticasector

03-08-2018

Iedere week is er wel nieuws over innovatie in de roboticasector. Soms gaat het om totaal nieuwe robots. Maar heel vaak gaat het om verbeteringen en nieuwe toepassingen, zoals bij productierobots in de maakindustrie, medische robots, robots in de landbouw en robots in de zorg- en servicesector. Een aantal opvallende, leuke en hoopgevende innovaties uitgelicht. 

Rolls-Royce robots

Rolls-Royce is niet alleen de fabrikant van die wereldberoemde auto’s, maar ook vermaard vanwege hun vliegtuigmotoren. Hiervoor ontwikkelt de fabrikant iets bijzonders: robots die na elke vlucht de vliegtuigmotoren razendsnel kunnen onderzoeken op eventuele schade. Dit maakt de controle bedrijfszekerder en ook een stuk goedkoper.   

Bekijk in onderstaande video hoe dit in zijn werk gaat.

 

Reddingsdrones op zee

Drones zijn ook een robotsoort. Sinds kort zet de Australische kustwacht drones in om drenkelingen te redden. Deze reddingsdrones zijn snel en effectief. Voor twee surfers die voor de Australische kust in de problemen waren geraakt, vloog een drone uit. Precies tussen de twee surfers in wierp de drone een reddingsvlot dat zichzelf direct opblies toen het met water in aanraking kwam. De totale reddingsactie duurde 70 seconden. Dit was de eerste reddingsactie op zee met een drone!

Zeno, robot voor autistische kinderen

Een andere innovatie die leuk en hoopgevend is, heet Zeno. Zeno is een nieuwe robot die speciaal ontwikkeld is voor autistische kinderen. Zeno kan niet alleen praten, maar is ook heel goed in non-verbale communicatie. Zodoende kan autisme sneller worden gediagnosticeerd. Op dit moment kan de diagnose pas worden vastgesteld wanneer kinderen beginnen met praten. Verder kan Zeno een rol spelen bij de behandeling van autisme. 

Humanoids ofwel menselijke robots

Dat humanoids, menselijke robots, steeds slimmer en vaardiger worden, zie je ook aan de nieuwe ‘werkkring’ van Pepper. Deze robot met menselijke trekjes wordt al door steeds meer bedrijven ingezet. Maar nu zal hij ook de klantenservice bij de grote Britse HSBC Bank gaan bemannen. Te beginnen bij de vestiging van de bank in New York. Weer een volgende stap voor deze robots die de komende jaren op steeds meer plekken zullen verschijnen.

Kansen voor beleggers

Het gaat dus hard met robotica. Voor de komende jaren verwachten onderzoeksbureaus dan ook een forse groei voor de sector. Dat loopt uiteen van bijna 23% jaarlijks tot zelfs 36%, volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Myria. Dat biedt kansen voor beleggers. 
 

Robert Schuckink Kool, Innovation Asset Management