Onderwijs op de schop

19-12-2017

We zitten midden in een technologische revolutie die zijn weerga niet kent. Een enorm dynamische tijd, met veel kansen voor beleggers. En dat hebben wij de afgelopen periode ook gezien. Maar wat ik mij afvraag, is of het onderwijs in Nederland wel aansluit bij de huidige de huidige, snel veranderende tijd. Door de technologische revolutie verandert er ook veel op de arbeidsmarkt.

375 MILJOEN BANEN VERDWIJNEN

Volgens het onderzoeksbureau McKinsey wordt er in de komende jaren nog eens 30% van de banen wereldwijd geautomatiseerd. Hierdoor zullen er in 2030 375 miljoen van de huidige banen verdwenen zijn, aldus McKinsey. Dit geldt zowel voor werk voor lager opgeleiden, zoals magazijnwerk en werk in de fastfood, als voor werk voor hoger opgeleiden.

WERK HOGER OPGELEIDEN VERANDERT FUNDAMENTEEL

Computerprogramma’s zoals Watson van IBM kunnen razendsnel gigantische digitale bestanden doorzoeken en daarin antwoorden vinden op bijvoorbeeld juridische, fiscale en accountancy-vraagstukken. Door de snelle ontwikkeling van zelflerende computers zal het werk voor juristen, fiscalisten en accountants fundamenteel veranderen.  

SLUIT ONDERWIJS AAN OP TECHNOLOGISCHE REVOLUTIE?

Ik begrijp wel dat dit alarmerend klinkt. Maar wat we gezien hebben bij eerdere technologische omwentelingen, bijvoorbeeld de industriële revolutie, is dat er banen verdwijnen en dat er ook weer nieuw werk voor terug komt. McKinsey wijst er eveneens op dat er veel nieuwe banen zullen ontstaan.

Daar moet het onderwijs dan wel goed op inspelen. Er is veel veranderd in de wereld en qua technologie de afgelopen 25 jaar. En uiteraard heeft het onderwijs niet stil gestaan met onder meer moderne leermiddelen zoals computers en de iPad. Ik vraag me af of dit wel voldoende is. 

TEKORT AAN TECHNICI EN ICT'ERS

Leiden we jongeren nu niet op voor banen en competenties die straks niet meer bestaan en dus niet meer nodig zullen zijn? Is het onderwijs wel voldoende afgestemd op de wereld van morgen? Zeker als je kijkt naar de razendsnelle technologische ontwikkelingen van de laatste tijd, twijfel ik daar aan.

Op dit moment zijn er in ons land al tekorten als het gaat om ict’ers en technici. En aan vaklui die in de zich snel ontwikkelende duurzame energiemarkt aan het werk kunnen. Ook door de komst van de zelfrijdende auto’s zullen de komende jaren veel banen ontstaan. Zij daar de juiste mensen voor te vinden in ons land?

NIEUWE OPLEIDINGEN

Misschien dat overheden samen met mensen uit het onderwijsveld en kenners van onder meer robotica, 3D-printing en zelflerende computerprogramma’s nieuwe curricula en opleidingen kunnen optuigen, zodat niet wordt opgeleid tot werkloosheid.
Maar dat we er met zijn allen voor zorgen dat Nederlanders in de snel veranderende wereld zinvol werk kunnen doen, zodat ons land juist inspeelt op de technologische veranderingen. Maar dan moet het onderwijs wel op de schop.