We geven in Nederland steeds minder geld aan goede doelen. De laatste jaren ondermijnden ook verschillende affaires ons vertrouwen in de goede doelenorganisaties. Zo was er commotie rond Oxfam Novib. En er waren schimmige declaraties van een oprichter van het anti-kanker evenement Alpe d'HuZes. Maar ik denk dat het vertrouwen weer kan terugkomen. Want de oplossing is er!

Opvallend is namelijk dat Nederlanders de laatste jaren wel meer geld aan lokale initiatieven geven. Bijvoorbeeld het dierenasiel om de hoek. Dat vind ik in het licht van die affaires ook wel logisch. Want als je geld geeft aan dat dierenasiel om de hoek, kun je zien wat er met je geld gebeurt. Zoiets zou je dus eigenlijk ook willen voor je donatie ten behoeve van een project in een ver land. Het mooie is dat dat nu kan! Met blockchain.

1e succesvolle proef

Want daarmee kun je precies je donatie volgen. Je ziet welk deel van je donatie aan overhead wordt besteed. En bij welk project je geld terecht komt en wat er mee gebeurt. Bijna alsof je even binnenloopt bij dat dierenasiel. Met blockchain kun je dus het vertrouwen bij donateurs laten terugkeren. De goede doelenorganisaties zijn nu ook wakker geworden. Want de eerste heeft al een succesvolle proef gedaan met blockchain! Omdat ik erg benieuwd was of dit verder wordt opgepikt, heb ik even de telefoon gepakt. Bij grote organisaties als het Wereld Natuurfonds, Rode Kruis, Greenpeace, de Hartstichting en andere zijn ze wel minder ver. Ze verkeren daar nu in de fase van ‘onderzoek doen’ naar blockchain-donaties.

Vertrouwen terugwinnen

Ik zou bijna zeggen: schiet maar op met die blockchaindonaties. Want het is juist in deze bijzondere sector een geweldig hulpmiddel. Met blockchain-donaties kun je denk ik het vertrouwen van de Nederlanders terugwinnen. Omdat we dan precies kunnen zien wat er met ons geld gebeurt. Ik voorspel dat het aantal Nederlanders dat geld aan goede doelen geeft en het totale bedrag aan donaties dan weer zal stijgen. Meer geld dus voor de mensen en projecten die baat hebben bij de donaties. Want daar gaat het om.

Gigantische groei

Dat blockchain ook bij de goede doelensector zo’n geweldig middel is, geeft denk ik eens te meer aan hoeveel toepassingen deze nieuwe techniek heeft. Blockchain breidt zich dan ook als een razende uit. De banken en verzekeringsbedrijven zijn er mee bezig. De logistieke sector. En nog veel meer bedrijven en sectoren onderzoeken de mogelijkheden. Want met blockchain kan je niet alleen forse kostenbesparingen boeken. Ook neemt de transparantie enorm toe. Daarom groeit blockchain dan ook heel fors. Voor de komende jaren verwachten onderzoeksbureaus groeicijfers van jaarlijks rond de 50%. Dat moet beleggers als muziek in de oren klinken.

Robert Schuckink Kool, Innovation Asset Management