Techgiganten duiken op gezondheidszorg

24-07-2018
Gezondheidszorg en tech

Techbedrijven hebben alles in zich om de gezondheidszorg slimmer en efficiënter te maken. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Britse Startup Babylon Health. Dit bedrijf heeft een app ontwikkeld die qua kennis beter scoort dan artsen en ook het huisartsenexamen een stuk beter maakt dan de gemiddelde score die artsen boeken. Heel bijzonder! 

De app werkt als volgt. Je kunt vragen en symptomen invoeren in de app. En vervolgens rolt er een diagnose uit. State-of-the-art technologie. De app is zo goed door de combinatie van heel veel medische data en kunstmatige intelligentie. Big data en kunstmatige intelligentie ontwikkelen zich stormachtig en zijn innig met elkaar verbonden. Want hoe meer data, hoe slimmer de verbanden die kunstmatige intelligentie kan leggen. Daar liggen enorme kansen. Ook grote bedrijven in Silicon Valley in de VS duiken nu op de gezondheidszorg.

Online apotheek PillPack

Zo nam Amazon heel recent de innovatieve online apotheek PillPack over voor een bedrag van circa $1 miljard. De apotheek verstuurt medicijnen in gepersonaliseerde strips – meerdere pillen per datum voor verschillende aandoeningen in één strip - naar cliënten. Waarschijnlijk zal Amazon het bij deze overname laten. Ik verwacht dat Amazon nog meer innovatieve bedrijven in de gezondheidszorg zal overnemen. 

Grootste elektronische patiëntendossier ter wereld

Een ander voorbeeld van een techgigant die alles in huis heeft om de gezondheidszorg slimmer en efficiënter te maken, is Apple. Dit bedrijf beschikt over enorm veel data. De health- gezondheidsapps van Apple bevatten een schat aan informatie. Kenners van de medische wereld zeggen dat Apple eigenlijk al het grootste elektronische patiëntendossier ter wereld heeft. Inmiddels heeft Apple ook al een aantal apps ontwikkeld waarmee ziekenhuizen efficiënter kunnen werken. Daarmee beschikken medische specialisten bijvoorbeeld continu over belangrijke patiëntgegevens. Apple claimt dat zorgteams dankzij de Apple-apps zorgvuldiger en efficiënter kunnen communiceren.

Google ook in de gezondheidszorg

Via een dochteronderneming is ook Google actief in de gezondheidszorg. Als pilot heeft dit bedrijf een smart watch die bij Parkinson-patiënten lichaamsfuncties meet. Het Radboudumc in Nijmegen doet mee aan deze pilot. En dit is maar een kleine greep uit de stormachtige opmars van technologie in de gezondheidszorg.

Gigantische markt

Uiteraard begrijp ik waarom Silicon Valley op de gezondheidszorg duikt. Het is namelijk een gigantische markt. In de VS alleen al gaat het om circa $2700 miljard jaarlijks. En in Nederland gaat ieder jaar € 96 miljard in deze sector om. Silicon Valley wil daarvan graag een graantje meepikken. En dat gaat gebeuren ook. Waarmee deze bedrijven een nieuwe pijler hebben om hun bovengemiddelde groei de komende jaren tot zelfs decennia te waarborgen. Dat is mooi voor de beleggers in deze ondernemingen. Tevens gaat hiermee de gezondheidszorg een nieuwe fase in: slimmer en sneller. En daar profiteren we uiteindelijk allemaal van.

Robert Schuckink Kool, Innovation Asset Management