IBM Watson

Stel, je krijgt als arts een patiënt met een ongewone combinatie van klachten op het spreekuur. Het lijkt te wijzen op kanker, maar een van de klachten past hier toch niet goed bij. Om tot een goede diagnose te komen, zou je hele bergen casestudies en rapporten moeten bestuderen. En je hebt het al zo druk. 

Maar artsen hebben inmiddels nieuwe hulpjes. Kunstmatige intelligentie-software! Dat leidt tot trefzekerder diagnoses en bespaart bovendien zeeën van tijd. Een geweldige ontwikkeling.

Watson

Laat ik even een concreet geval nemen. In Japan sloeg een behandeling tegen kanker bij een 60-jarige dame niet aan. De artsen hadden echter de beschikking over Watson, een kunstmatig intelligentie-programma van IBM. Watson ging 10 minuten aan de slag. Zo ging het onder meer razendsnel door zijn database met 20 miljoen medische onderzoeksrapporten, om overeenkomsten met andere gevallen te vinden.

De vrouw bleek een heel zeldzame vorm van kanker te hebben. De aanbevolen behandeling sloeg aan! Watson en soortgelijke kunstmatige intelligentie-programma’s zijn bovendien zelflerend. De architectuur van deze software lijkt een beetje op ons eigen brein: door feedback bij succes worden de verbindingen – ‘neuronen’ - binnen het programma versterkt. Zo wordt AI door trial and error steeds beter, trefzekerder.

Gezichtsherkenningssoftware

Kunstmatige intelligentie, ofwel AI (Artificial Intelligence), is op vele terreinen in te zetten. Overal waar in enorme hoeveelheden data, Big Data, op een slimme manier verbanden kunnen worden opgespoord. Juristen in de VS gebruiken al enige tijd Watson en zijn ‘broertjes’. Accountants en fiscalisten eveneens. Ze moeten wel, want anders wordt je uiteindelijk uit de markt geprijsd door concurrenten die met behulp van AI sneller en beter werken.

Ook in de beveiliging wordt AI met grote interesse bekeken. Er lonkt een miljardenmarkt, want beveiliging is big business. AI-programma’s zijn inmiddels al zo goed dat ze personen op camerabeelden razendsnel kunnen vergelijken op een aantal gezichtskenmerken, en vervolgens die succesvol kunnen linken aan een foto in een gigantische foto-database. Heel interessant bijvoorbeeld om terroristen er op vliegvelden uit te pikken. De Chinese overheid zet deze gezichtsherkenningssoftware trouwens al massaal in.

Grootste AI-startup ter wereld

Recent hebben het Chinese e-commerce bedrijf Alibaba en een aantal andere ondernemingen in een investeringsronde 600 miljoen dollar gestoken in het Chinese gezichtsherkenningssoftwarebedrijf SenseTime, waardoor de totale waarde van het bedrijf nu circa 4,5 miljard dollar bedraagt. Daarmee is het nu de grootste AI-startup ter wereld. SenseTime ontwikkelt trouwens niet alleen gezichtsherkenningssoftware, maar ook AI-software voor augmented reality en zelfrijdende auto's.

Megamarkt

Als je alle toepassingen van AI neemt, gaat het om een megamarkt met een enorme potentie. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Statista zal tot 2025 de markt voor zelflerende computerprogramma’s met jaarlijks 50%-60% groeien. 

Bekende bedrijven als Microsoft, IBM, Alphabet en Facebook richten zich voor een deel op AI. Maar ook chipbedrijven als Micron en Nvidia en zorgverzekeraar United Health, dat AI inzet om verzekerden slimme suggesties te doen om hun gezondheid te verbeteren, zijn interessant. 

Robert Schuckink Kool, Wijs & van Oostveen